Een mop (mondeling), dinsdag 25 september 1973

Hoofdtekst

In boer en in knecht wienen togearre yn 't lân. Doe sei de boer tsjin 'e knecht: "Helje de learzens even foar my op."
De knecht gong nei de buorkerij ta. Dêr wienen de frou en de faem.
De knecht sei: "De boer hat sein, ik moest jimme allebeide even brûke."
"Dat liichste", sei de frou.
"Kom mar mei nei bûten," sei de knecht, "dan sil 'k de boer freegje. Dan kinne jimme 't sels hearre."
Doe rôp er lûd oan 'e boer: "Ien of allebeide?"
"Eh, allebeide, domme duvel!" rôp de boer werom.
"Nou," sei de knecht tsjin 'e beide froulju, "hearre jimme 't wol? Allebeide."
Doe koe de knecht dan dwaen hwat er graech woe. Mar hy brûkte se allebeide op 'e tafel. En hy griemde der ek hwat by.
It duorre de boer to lang dat de knecht mei de learzens kaem. Hy nei de buorkerij ta. Doe wie de knecht al ta syn doel kaem mei de beide froulju.
De boer seach nei de tafel. Doe't er dêr seach hwat de knecht griemd hie, sei er: "Dat jimme nou in aei opfrette kin my neat skele. Mar jimme litte 't bêste op 'e tafel lizze." En wylst slikke er mei de finger de tafel ôf, en iet it op.

AT 1563 - "Both?"    AT 1563 - "Both?"

Beschrijving

Knecht die voor boer laarzen moet ophalen zegt tegen boerin en meid dat hij ze moet gebruiken. Ze geloven hem niet, waarop de knecht boer vraagt of één of allebei. Nadat boer antwoordt allebei, gebruikt de knecht de vrouwen op de tafel, waarbij hij zaad knoeit. De boer wordt ongeduldig, komt naar boerderij, en ziet de knoeierij op tafel. Hij denkt dat ze een ei hebben gegeten, en zegt dat ze het beste hebben laten liggen. Hij veegt met zijn vinger het zaad op en eet het op.

Collectie Jaarsma, verslag 1058, verhaal 1 (Archief Meertens Instituut)

K1354.1 - ”Both?“    K1354.1 - ”Both?“