BOERMA09

Een personal narrative (mondeling), woensdag 12 februari 2003

Hoofdtekst

TM: "In de zomer... ja, het is de laaste keer natuurlijk misgegaan omdat mijn auto het niet meer deed... maar ik heb dus nog nooit gezien wàt jij gaat doen, als je eenmaal bij een graancirkel aankomt. Kan je omschrijven wat je...? Je gaat naar een graancirkel toe, en wat onderzoek je allemaal?"
RB: "Als er publiek is, ga je natuurlijk heel interessant kijken, hahaha! Nou ja, je krijgt een melding en dan... als Jan-Willem, mijn neefje er is, dan bel ik die op, en: hap, we hebben er weer één. Nou, klats, spring ik in de auto en dan gaan we d'r weer heen. En dan... Vaak heb ik dan... en dat merk ik... Die laatste van vorig jaar in Limburg, die van Wittem, die CD... Ik kwam tot de ontdekking dat dus je gevoel heel veel doet. Want daar kwam ik, en we hadden zoiets van: d'r was totaal helemaal niks! Niks geen gevoel, niks geen idee. Meestal als we een melding hebben, dan heb je al zoiets van: hé! Een bepaald gevoel. Nou, en dan ga je d'r heen en dan kom je in die graancirkel als je hem gevonden hebt. En dan kijk je: je loopt wat en je kijkt wat, je probeert wat op te pikken, of... Ja, en dan zijn we zo langzamerhand op elkaar ingespeeld, dat we... Nou, ik loop met het bloknoot, we meten alles op, ik ga foto's maken en Jan-Willem gaat weer naar bijzonderheden zoeken: blown nodes of vul maar in wat voor rare dingen je kunt vinden. Opmerkelijke dingen. Overal op letten, overal naar kijken, en zoveel mogelijk fotograferen. En als we dan zo'n beetje alle gegevens hebben... Opmeten is gewoon het allerbelangrijkste wat je kunt doen, volgens mij. Omdat, ja, met een getal kun je gewoon alles uitdrukken. Dus ik denk dat in die afmeting gewoon een hele hoop inzit."
TM: "Ja. Dus je hebt een meetlint bij je."
RB: "Ja, meetlint, kompas, fototoestel, wichelroede..."
TM: "En hoe werkt dat met een kompas?"
RB: "Het noorden. Kijken op het noorden. En of 'ie eventueel gaat verdraaien! Er zijn dus ook berichten dat 'ie compleet gaat verdraaien - dat hebben wij nog nooit meegemaakt, maar... We hebben wel bekeken, dat keer op keer op keer... Een cirkel is nooit exact rond, altijd iets ovaal, dat dat altijd in een bepaalde richting richting wijst. Want vanuit onze theorie gezien is het heel logisch dat je dat iedere keer aantreft. Vandaar dat ik het belangrijk vind: waar is het noorden? En hoe, dan hebben we dat opgemeten, moet je exact op die en die manier opmeten. En da's zo'n beetje wel wat we doen."
TM: "Maar geen andere meet-apparatuur nog?"
RB: "Ja, ik heb nog wel een dingetje uit Engeland, maar dat lukt me niet helemaal. Ik heb een antenne gebouwd, daar ben ik nog mee bezig, maar... Iedere keer willen we het doen, maar iedere keer kom je toch tot de ontdekking dat je toch weer geen tijd hebt. Dus, maar uh, we willen wel gaan meten."
TM: "En die antenne, wat moest die meten?"
RB: "Nou, dat weet ik zelf niet."
TM: "Oh."
RB: "[...] Ik denk dat je dus, als een graancirkel onstaat, en je gaat dat meten, dat je dingen kunt ontvangen, maar... Ik ben er niet helemaal over uit hoe het precies zit. Ik denk dat ik redelijk in de goede richting zit. Die Martin waar ik die theorie mee uitgewerkt heb, hij zegt: als je toch eventueel een antenne zou moeten bouwen, of wat dan ook, om dat eventueel te doen, was dat ding wat ik gebouwd had exact de goeie! Precies goed. Dus ik weet dat het goed is, ik weet dat ik in de richting zit, maar... ja, misschien is het nog geen tijd ervoor. Dus ik weet niet."
TM: "Het je nog een ladder bij je? Maak je pole-shots?"
RB: "Pole. Kijk."
TM: "Da's gewoon een hengel."
RB [toont een telescoophengel]: "Een ouwe vishengel. Een dingetje d'r bovenop. Heb je hier een balletje met zelfontspanner d'r op zitten. Dit is nog een proto-type. [...] Daar doe je een toestelletje op. En het weegt allemaal niks. Kun je een meter of vijf, zes hoog komen. Doordat je je altijd hebt moeten behelpen met niks, kun je met niks ook wat maken. En iedereen staat stomverbaasd te kijken van de eenvoud. Ja, dit is van een paar kwartjes materiaal gemaakt."
TM: "Het voordeel met een digitaal toestel is natuurlijk ook: als je ziet dat de opname mislukt is, dan wis je 'm en dan doe je het gewoon nog een keer."
RB: "Ik kan er met een beetje lage kwaliteit misschien een 150 tot 200 maken: ik heb drie van die kaartjes, en als het niet anders wil, dan heb ik dat laptopje. Dan knal ik ze in het laptopje, dan maak ik het schoon en dan begin ik opnieuw. Dus ik druk gewoon 100 tot 200 gemiddeld, 150 foto's per cirkel af. Druk maar af. Zet maar op de foto. En thuis gaan we eens even kijken wat je wel en niet allemaal hebt. Nou, dat is na afloop dan. Thuis foto's kijken, op internet zetten, verhaaltje erbij."
TM: "Dat is een hoop werk in de zomer."
RB: "Dat is een hele hoop. Af en toe heb ik zoiets van... zoals nou ook weer. Het is elk jaar hetzelfde weer: Stadskanaal in Groningen. Dan ben je net terug, jongen. De volgende dag bellen ze weer: ja, je kunt weer komen. Kun je weer 400 kilometer op en neer. Oooh! En àl die rapporten schrijven, in twee talen. Al die foto's d'r op zetten, de hele site updaten, nieuwsbrief rondsturen. Maar ja, iemand moet het doen."

TM 6002 - Cirkels in het graan    TM 6002 - Cirkels in het graan

Beschrijving

De verteller beschrijft hoe hij bij graancirkel-onderzoek te werk gaat. Hij meent dat een eerste gevoel ook al heel bepalend is (t.a.v. de echtheid van een formatie). Tot het werk behoort: opmeten, blown nodes en verlengde groeiknopen zoeken, foto's maken (ook pole shots met een hengel), leylijnen in kaart brengen. Attributen: meetlint, kompas, fototoestel, wichelroede, antenne. De resultaten worden in een rapport op internet gezet in twee talen, en de nieuwsbrief wordt rondgestuurd per email. Het is in de zomer erg veel werk.

Interview met Robert Boerman te Oeken (gemeente Brummen) op 12 februari 2003

Cirkels in het graan