BOERMA29

Een personal narrative (mondeling), woensdag 12 februari 2003

TM: "Je gelooft in reïncarnatie?"
RB: "Nou, ik geloof helemaal nergens in! Echt helemaal nergens in. Het gaat mij om logica. Ik denk dat alles compleet logisch is. De natuur is niet moeilijk, Moeder Natuur is logisch. Als je het weet, is alles logisch. Dus ik denk dat gewoon vanuit onze 3D-belevingswereld beredeneerd... Mijn vader is, met alle toestanden en moeilijkheden... zijn mijn ouders gescheiden. Hij is toen in Amsterdam terecht gekomen, Almere, eerste sloperij... Die gaat 's avonds naar zijn bed, toen ws 'ie 52 ofzo, paf, weg, vertrokken, dood. Dan heb ik zoiets van: als zo iemand, met alle plussen en minnen van zijn hele leven, toch ook een hoop ellende of mindere momenten heeft gekend, dat 'ie op een gegeven moment komt en paf, hij is weg... En op hetzelfde tijd dat hij geboren is, is er eentje geboren, en alles zit mee, perfect, die heeft alles, geld, die kan maken en breken wat 'ie wil, en die wordt misschien 100, en dan heb ik zoiets van: daar ontgaat me compleet de hele logica van. Wat is daar nou logisch aan? Dus stel, je bent in leven en je bent een boef en een misdadiger, en een inbreker en een moordenaar, dan ben je dood. Dan kun je zeggen: dan is er helemaal niks meer. Ik heb zoiets van: er wordt niks verspild in de natuur. Alles is energie, en die energie kan niet weg zijn. Volgens mij. Hoe weet dan die energie, of ziel of geest of energievorm die er na zijn dood dan eventueel over zou kunnen blijven (er van uitgaande dat het helemaal zo zou kloppen), hoe weet 'ie dan of 'ie iets goed of niet goed... ja, van ons zicht uit... Snap je? Naar mijn idee moet je ook eens terugkomen om als priester of dominee door het leven te gaan, om alleen maar goed te doen. Want hoe weet je wat goed is, als je niet weet wat kwaad is? Het is niet te vergelijken. Je kunt je hele leven goed doen, maar hoe weet je of je goed doet.? Omdat je ook weet wat kwaad is. Ja, dat hele reïncarnatie, daar heb ik zoiets van: het lijkt me gewoon logisch dat het er is. En ik kan me niet voorstellen, zoals laatst iemand zei: het is natuurlijk wel een hele makkelijke uitvlucht om te denken dat reïncarnatie bestaat. Het is veel moeilijker om te accepteren dat er niks is. En dat is ook moeilijk."

Beschrijving

De natuur is logisch en verspilt niets; energie verdwijnt niet. De mens heeft een ziel, die na de dood reïncarneert. De ziel moet immers steeds nieuwe ervaringen opdoen om te leren, hetzij goed, hetzij kwaad.

Interview met Robert Boerman te Oeken (gemeente Brummen) op 12 februari 2003

Moeder Natuur    Moeder Natuur