DVTEX730 - Rechter gooit hamer naar verdachte

Een personal narrative (krant), vrijdag 25 juli 2003

Auteursrecht:

This text contains copyrighted information.

VDK 0958G* - De appelvangproef    VDK 0958G* - De appelvangproef

sinVDK 0958G* - Die Fangprobe    sinVDK 0958G* - Die Fangprobe

Beschrijving

Een man wordt ervan verdacht stenen te hebben gegooid naar een supportersbus. Volgens de politie zou de man linkshandig hebben gegooid. De verdachte claimt rechtshandig te zijn. Tijdens de rechtzaak gooit de rechter de voorzittershamer naar de verdachte. Deze vangt de hamer in een reflex rechtshandig op en wordt vrijgesproken.

NRC-Handelsblad, 25 juli 2003

De betreffende journalist reageerde op 6 december 2017:

Goedemorgen,

tot mijn verrassing zie ik een verwijzing naar dit bericht op uw site; DVTEX730 - RECHTER GOOIT HAMER NAAR VERDACHTE met de mededeling dat het een sprookje of volksverhaal zou zijn. Ik kan u verzekeren dat dat niet zo is, het stuk in de NRC is geschreven op basis van het bericht dat ik maakte voor de regionale omroep RTV Oost. Ik werk ruim 20 jaar als rechtbankverslaggever voor deze omroep en was getuige van het voorval, rechter Vogel wierp de hamer, de verdachte ving 'm op en werd vrijgesproken. Mogelijk dat het verhaal overkomt als een verzonnen verhaal, maar dat is het niet.

Ik hoop dat ik u hiermee voldoende op de hoogte heb gebracht, met vriendelijke groet, EJ Jansen
Het voorval is dus waargebeurd, maar het feit blijft dat de rechter hier het sprookjes-motief van de appelvangoproef in de praktijk brengt.

L. Vogel    L. Vogel

FC Twente    FC Twente