ZEEUW132 - Heksen aan het werk

Een sage (boek), 1923 - 1932

Heksen aan het werk

Op de hoeve "Blijendaal", onder St. Annaland woonde voor een goeie honderd jaar een boer met zijn twee dochters. Zulke erg mooie meisjes waren het niet.
Een boerenjongen uit Brabant, Jan Marinusse, had met een van die meisjes verkeering aangeknoopt. Op een zaterdagavond, tegen acht uur, ging hij naar de hoeve om het meisje te gaan vrijen. Toen ze een poosje samen in de moos 1) gezeten hadden, kreeg het meisje groote vaak, zoodat de jongen zei: "Leun maar tegen mijn schoere aan." Dat deed ze, en spoedig sliep ze in.
Toen zag hij opeens dat er een "hommelbij" uit haar mond kroop, en wegvloog. Hij maakte zich ongerust en meende met een heks te doen te hebben. Daarom nam hij zijn neusdoek en spreidde die over haar gezicht.
Nadat ze ongeveer twintig minuten geslapen had, kwam de bij weer terug; toen kreeg het meisje het zoo benauwd, dat ze blauw in haar gezicht werd, en de jongen, bang dat ze stikken zou, nam de zakdoek van haar gezicht. Dadelijk kroop de bij in haar mond, verdween in haar lichaam — en ze ontwaakte.
"Je hebt een heele tijd geslapen," zei de jongen daarop. "Je bent zeker wel ver weg geweest." Hij had zich erg verveeld, en wilde een eind maken aan de verkeering. "Ik kom niet meer terug," zei hij.
Dat had hij beter niet kunnen zeggen, want nu wreekte de heks zich.
Voordat hij op den grooten weg kwam, die over den dijk loopt, moest hij een lange, smalle dreef doorgaan.
Daar kwam een kat, al miauwend, uit den bermsloot gekropen.
Hij riep: "Cieper de pieper, woar komt oe vandoan?" en schopte naar het beest.
Waarop de kat hem toekrijschte:
"Ieper de cieper, je vraegt naer men naem.
Johannes Marinusje, waer komt ge vandaen?"
Steeds kwamen er meer katten uit de sloot te voorschijn en ten laatste waren er zooveel, dat ze den jongen van den berm drongen.
Hij wist zich weer uit het water te werken, maar hetzelfde spelletje herhaalde zich tot driemaal toe.

1. Vertrek dat vooral in den winter wordt gebruikt.

['t Is opmerkelijk dat de eenige Zeeuwsche sage van een sprekende kat aan de grenzen van Noord-Brabant speelt, waar zulke vertellingen veel voorkomen.]

Onderwerp

SINSAG 0591 - Die Seele der Hexe verlässt den Körper in Tiergestalt (als Lichtlein)    SINSAG 0591 - Die Seele der Hexe verlässt den Körper in Tiergestalt (als Lichtlein)

Beschrijving

Een jongen is op bezoek bij zijn meisje, ze valt in slaap en hij ziet een hommelbij uit haar mond komen en legt een doek erover. Als de bij terugkomt en niet naar binnen kan, loopt het meisje blauw aan en dreigt te stikken en snel trekt de jongen de doek weg en de bij kruipt naar binnen en het meisje komt bij. De jongen breekt de verkering af en gaat naar huis. Onderweg schopt hij naar een kat, zeggend: "Cieper de pieper, waar kom je vandaan?" De kat antwoordt met 'n versje, waarop vele katten hem aanvallen en in het water duwen, tot 3x toe.

J.R.W. en M. Sinninghe: Zeeuwsch sagenboek, Zutphen 1933, p. 118-120

voor 1933
Die Seele der Hexe verlässt den Körper in Tiergestalt (als Lichtlein) & SINSAG 0602: Die sprechende Katze beantwortet eine Frage (mit einer Gegenfrage) & SINSAG 0604: Die vermehrten Katzen

St. Annaland    St. Annaland

Jan Marinusse    Jan Marinusse