Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

ZEEUW147 - Heksenprocessen

Een sage (boek), 1905 - 1914

Hoofdtekst

Heksenprocessen

In 1674 gingen er te Hoek geruchten dat eenige vrouwen "hun souden behelpen met de snoode ende duijvelsche practijke van tooverije", en dat ze door hun tooverkunsten reeds twee menschen hadden omgebracht.
Gelukkig voor hen was de dominee van Hoek een verlicht man, die voor de bedreigde vrouwen in de bres dorst te springen. Op 31 Mei begaf hij zich met gedeputeerden uit den kerkeraad, naar de vergadering van het gerecht van Axel en Terneuzen, om de kwestie uiteen te zetten. Het gerecht riep toen allen op, die iets tegen die vrouwen konden inbrengen, dat te doen met overlegging van bewijsstukken.
Viermaal werd die oproep herhaald, en toen niemand kwam opdagen, en iedereen wijselijk het stilzwijgen bewaarde, werd hen acte van onschuld verleend.

Beschrijving

In 1674 kwamen enige vrouwen in het gerucht van toverij te staan, maar de dominee komt voor hen op en het gerecht roept iedereen op, die iets tegen de vrouwen kan inbrengen, om te komen met bewijsstukken. Niemand meldt zich en de vrouwen krijgen een acte van onschuld.

Bron

J.R.W. en M. Sinninghe: Zeeuwsch sagenboek. Zutphen 1933, p. 134-135

Commentaar

voor 1915
Mr. A. Meerkamp van Embden, in: Archief, 1915, blz. 113.

Naam Overig in Tekst

Axel    Axel   

Naam Locatie in Tekst

Hoek    Hoek   

Terneuzen    Terneuzen   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:20