ZEEUW156 - Toovenaars.

Een sage (boek), 1923 - 1932

Toovenaars.

Omstreeks 1850 leefde in Middelburg een dokter, die de zwarte kunst kende, gelukkig deed hij er geen kwaad mee. Integendeel.
Op een dag dat het vreeselijk mistte, moest iemand uit de stad de Schelde oversteken. Zijn vrouw was 's avonds doodsbang, dat hij niet behouden aan den overkant was gekomen, Ze ging naar den dokter en vroeg hem, of hij niet kon zeggen, waar haar man was.
De dokter is toen naar zijn kamer gogaan, heeft de deur op slot gedaan, en is heelemaal naakt op den grond gaan liggen. Wanneer men hem toen hij daar lag had aangeraakt, was hij onmiddellijk dood geweest; daarom moest de deur op slot.
Na een half uur wist hij precies te zeggen, waar haar man was, hij had hem in een herberg te Breskens zien kaartspelen.
't Bleek waar te zijn, en de man kreeg nog een standje van z'n vrouw, want hij mocht niet kaarten.

SINSAG 0671 - Zauberer hat das zweite Gesicht.    SINSAG 0671 - Zauberer hat das zweite Gesicht.

Beschrijving

Een vrouw, die zich ongerust maakt over haar man, die de Schelde moest oversteken in dichte mist, vraagt de dokter, die aan zwarte kunst doet, hoe het met haar man is. Hij gaat in trance en meldt haar na afloop haar man in een café in Breskens te hebben zien kaarten, waarvoor de man van haar een standje krijgt, want hij mag niet kaarten.

J.R.W. en M. Sinninghe: Zeeuwsch sagenboek. Zutphen 1933, p. 141-142

Zie onder Beeld voor een tekening.