ZEEUW161 - Toovenaars.

Een sage (boek), 1923 - 1932

Toovenaars.

Op Kapelle woonde er, in de dagen dat Geert de Dreu onder de jonge jongers werd opgenomen, en dus al minstens achttien jaar was, ook iemand die de zwarte kunst verstond.
Zeventig jaar ongeveer zijn sinds dien tijd voorbij-gegaan, maar het heugt hem nog als de dag van gisteren, wat hij en vier kameraads op een zondagmiddag van dien vent gezien hebben.
Ze hadden nog geen van allen een meid, en moesten dus niet om de koffie, zooals de anderen. Toen kwam er een op de gedachte om eens op de loer te gaan liggen bij het huis van den zwarten kunstenaar, misschien kregen ze wel wat bijzonders te zien.
Op 'n bankje gezeten, in de schaduw van het hoogopgaand geboomte zaten ze gezellig te praten, toen... ja waarlijk, daar had je het gaande!
Voor de verbaasde blikken der vijf jongens kwamen er door het sleutelgat der voordeur, een reeks turven achter mekaar te voorschijn, die, als was 't op commando, de een na de ander wegmarcheerden, door den tuin naar den achterkant van het huis.
't Mag ongelooflijk klinken, maar de vijf jongens, die voor dien tijd den spot dreven met dat alles, zagen 't duidelijk gebeuren. Ze waren voorgoed van hun ongeloof genezen; dien eigen avond bij het naar huis gaan dorsten ze niet voorbij de woning van dien man, maar maakten een grooten omweg.

SINSAG 0750 - Andere Zauberei.    SINSAG 0750 - Andere Zauberei.

Een toverkundige knecht laat turven door het sleutelgat komen, die door de tuin wegmarcheren.