ZEEUW255 - Zeelands oude gebouwen.

Een sage (boek), 1814 - 1823

Zeelands oude gebouwen.

Eens stond er op het Belfort van Biervliet een draak, gewonnen te Constantinopel, maar die van Gent roofden hem en zetten hem op 't hunne. Maar het wapen der stad konden zij niet meevoeren, al hadden zij het graag gewild, want daarin staan de vier gouden Grieksche byzantijnen, als een eeuwige herinnering dat "dye van Biervliet beklommen en wonnen 't eerst den toren en staken de Vlaemsche baniere daar uit, waarom si die wapene van Constantinopelen voeren."
Het wapen van Biervliet is echter slechts een wijziging van dat van Boudewijn, graaf van Vlaanderen, die na de verovering van Constantinopel, op 6 Juli 1203, tot keizer is uitgeroepen.

Onderwerp

TM 2501 - Herkomst van het wapenschild (stadswapen, familiewapen etc.)    TM 2501 - Herkomst van het wapenschild (stadswapen, familiewapen etc.)

Beschrijving

Het wapen van Biervliet met de 4 gouden byzantijnen is een variant op het wapen van Boudewijn, graaf van Vlaanderen, die keizer van Constantinopel werd in 1203.

J.R.W. en M. Sinninghe: Zeeuwsch sagenboek. Zutphen 1933, p. 251-252

Herkomst van het wapenschild (stadswapen, familiewapen etc.)