ZEEUW297 - Spotsagen en Spotnamen. a. Het gewest

Een sage (boek), 1848 - 1857

Spotsagen en Spotnamen. a. Het gewest

Een Zeeuwsche beuzeling is een dikke leugen, want in 't taaleigen is onwaarheid spreken, beuzelen; doch 'n Zeeuwsche "zonde" is zoo erg niet, "'t is zonde" is een gewoon stopwoord. Ook is een Zeeuw een dubbeltje meer waard dan een Hollander, dit slaat echter niet op de menschen, maar op de waarde der rijksdaalders uit den tijd der Republiek.
Brabantsche lucht, Zeeuwsche renten. Het Zeeuwsche land brengt 't meeste op, maar het had vroeger een kwaden naam, wegens de koortsen. Dan kon men beter in Brabant zijn geld verteren.
En wie geen vast verblijf heeft, zit ergens tusschen Holland en Zeeland.

Onderwerp

TM 2602 - Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners    TM 2602 - Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners

Beschrijving

Uitleg van een Zeeuwse beuzeling; het dubbeltje meer waard zijn van een Zeeuw; en de uitspraak 'Brabantse lucht, Zeeuwse renten'

J.R.W. en M. Sinninghe: Zeeuwsch sagenboek. Zutphen 1933, p. 276-277

voor 1858
Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners
Harrebomée, I, 53; 86; 358 b; II, blz. XXVI. III, blz. CXXXIV CLXIIIa; Cornelissen, Ned. Volkshumor, III, 123-146

Zeeuw    Zeeuw

Brabant    Brabant