ZEEUW373 - Naamsverklarende Sagen. c. De Dorpen en Gehuchten: Zoutelande.

Een sage (boek), 1817 - 1826

Naamsverklarende Sagen. c. De Dorpen en Gehuchten

In de twaalfde eeuw waren er drie broeders, Arend, Wisse en Hendrik, die elk een burcht en een kerk wilden bouwen op het eiland Zuid-Beveland.
Hendrik voltooide de burcht, maar de bouw van de kerk liet hij aan zijn kinderen over; Wisse bouwde een schoone kerk, maar hij stierf voor het slot was opgetrokken; alleen heer Arent met den buik heeft lang genoeg geleefd, om kerk en kasteel beiden te bouwen.
Langzamerhand ontstonden daar drie dorpen 's Heer Hendrikskinderen, Wissekerke en 's Heer Arendskerke.

Beschrijving

Verklaring voor de namen van de drie dorpen 's Heer Hendrikskinderen, Wissekerke en 's Heer Arendskerke.

J.R.W. en M. Sinninghe: Zeeuwsch sagenboek. Zutphen 1933, p. 318-319

Hoe het dorp (de stad, heuvel, het stuk land) aan z'n naam is gekomen