Een sage (brief), 1993 - 2002

Hoofdtekst

Beroemd blijft het – omstreden – verhaal van de 'witte gedaanten, zonder armen, benen of hoofden', die ergens in het najaar van 1833 langs de pakhuizen aan de oostkant van de Oude Schans waren gesignaleerd, op de plek waar nu het Bimhuis staat. De dansende spoken, die 'gelijk dwaallichten over het moeras' rondzweefden, vertoonden zich rond het vallen van de avond. En hele volksstammen rukten ervoor uit. Niet vreemd, want de spokerij was in die dagen het gesprek van de dag. 'In koffijhuizen en in herbergen, bij de theetafel en de aanregtbank hoort men Heeren en Handwerkers, Dames en Dienstmeisjes van de spoken spreken, die sedert enige dagen de bevolking der hoofdstad in beweging brengen,' schreef een journalist van het Handelsblad. De teleurstelling moet groot zijn geweest toen bekend werd dat de schimmen niet werden veroorzaakt door onrustige geesten, maar door een toverlantaarn, gehanteerd door springlevende studenten.

SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.    SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.

TM 4905 - Dwaallichten (stalkaarsen)    TM 4905 - Dwaallichten (stalkaarsen)

Beschrijving

Dansende spoken werden in 1833 gesignaaleerd bij de Oude Schans en hele volksstammen trokken er op af tot bleek dat de schimmen werden veroorzaakt door een toverlantaarn.

Parool 26-7-2003: PS van de week, 11: Nepspoken

Andere Tote spuken