DVTEX789 - Onrust door stadslegende over eeuwige glimlach

Een broodjeaapverhaal (krant), woensdag 29 oktober 2003

Auteursrecht:

This text contains copyrighted information.

TM 6053 - De engelenlach    TM 6053 - De engelenlach

Beschrijving

Er gaat een gerucht rond dat een bende Marokkaanse jongens een meisje de keuze geeft tussen groepsverkrachting of een smiley (eeuwige glimlach). Bij de keuze voor het laatste worden haar mondhoeken uitgesneden met een mes, en wordt er zout in de wond gestrooid om het litteken te verergeren. Het gerucht doet in allerlei plaatsen de ronde: Rotterdam, Leiden, Roosendaal, Zaltbommel, Utrecht, Groningen, Enschede. Het gerucht bestond al veel langer in Engeland over jeugdbendes in Glasgow en over supporters van Chelsea. Het verhaal is het Kanaal overgestoken en via Frankrijk en Vlaanderen hierheen gekomen. Tijdens de rellen in het Antwerpse Borgerhout circuleerde het verhaal zowel over Marokkanen als over Vlamingen. De politie in Nederland heeft onderzoek gedaan, maar geen slachtoffers gevonden. Peter Burger verklaart dat het om een urban legend gaat.

De Volkskrant, 29 oktober 2003 (Webadres: http://www.volkskrant.nl/binnenland/1067408863708.html)

De engelenlach