Een sprookje (almanak), 1881 - 1900

(Het begin en slot van dit verhaal staat mij niet geheel meer voor.)

Vader en stiefmoeder; Jantje [wordt] om een boodschap (?) gestuurd. Als hij bij zijn moeder terugkomt, houden zij het volgende gesprek:
"Jantje, leg je handje eens op het blok."
"Moeder, waar moet dat voor dienen? "
"Dat zal Jantje straks wel zien."
Haf of, hak of, heele Jantje zijn handje was of.
"Jantje, leg je andere handje eens op het blok."
"Moeder, waar moet dat voor dienen?"
Hak of, hak of, heele Jantje zijn linkerhandje was of.
"Jantje, leg je beentje eens op het blok."
Enz. van alle ledematen, eindelijk het hoofd. Dan wordt Jantje gehakt en soep (?) van hem gekookt. Die krijgt vader te eten. Verdere bijzonderheden staan mij niet meer voor den geest. In Amsterdam kent men het sprookje ook. Daar zegt de moeder tegen Jantje: "Jantje, ga eens mosterd halen." Als hij terugkomt, moet hij zeven (?) trappen opklimmen. Zijn moeder knort op hem en Jantje antwoordt:
"Moeder, 'k ben al een trap op."
"Moeder, ik ben al twee trap op."
"Moeder, ik ben al drie trap op."
"Moeder, ik ben al vier trap op," enz. tot 7.
"Moeder, ik be-en er." (met een lange uithaal)
Dan wordt de soep van hem gekookt. Vader vindt een beentje. "Hoe komt dat in de soep?" "Ja, dat is een beentje van Jantje." Verder verloop onbekend. Alleen weet ik nog dat de moeder gestraft wordt. Dit zijn Hollandsche lezingen van het welbekende Duitsche sprookje van den Machandelboom.

Onderwerp

AT 0720 - My Mother Slew Me; My Father Ate Me. The Juniper Tree    AT 0720 - My Mother Slew Me; My Father Ate Me. The Juniper Tree

Beschrijving

Jongetje moet na een boodschap één voor één zijn ledematen op het hakblok leggen die dan afgehakt worden. Daarna wordt er soep van hem gekookt. In een andere versie moet hij zeven trappen op, wordt zijn moeder boos, en wordt als hij boven is soep van hem gekookt. Uiteindelijk wordt de moeder gestraft.

Collectie Boekenoogen (Archief Meertens Instituut)

eind 19e eeuw