Een mop (boek), derde kwart 17e eeuw

Hoofdtekst

De commys Ysbrand Noortwijck, in sijn slechten tijdt tot l'amouren sittende, hadde de commijs Jan Spronssen en eenige andere gasten om hem wat te vermaecken genoodt. Sijn soontje raeckte mede aen tafel en nam een glas wijn dat ontrent hem stondt. Noortwijck, dat siende, begon uyt te vaeren: 'Jou schelm! jou droncke snuyt etc.' 'Dat heeft hij altoos van sijn vaertje niet', seyde Spronssen. Daernae quam er naegerecht. daer greep de jongen in. Sijn vaer begon weder op te stuyven: 'lck sel je daer koomen leeren, jou lecker, jou fielt, jou dief etc.' 'Dat', seyde Spronssen daerop, 'heeft hij van sijn vaertje.

Beschrijving

Ysbrand Noortwijck had Jan Spronssen en nog een paar anderen uitgenodigd ter vermaak. Zijn zoontje was er ook, en dat pakte een glas wijn. Noortwijck begon toen tegen hem uit te varen. Spronssen zei, dat het zoontje dat niet van zijn vader had. Toen het zoontje daarna in het nagerecht greep, voer Noortwijck weer tegen hem uit. Dat had hij wel van zijn vader, vond Spronssen.

Derde kwart zeventiende eeuw
Jan Spronssen was commies en griffier van de Staten-Generaal en was goed bevriend met Aernout van Overbeke.

Ysbrand Noortwijck    Ysbrand Noortwijck

Jan Spronssen    Jan Spronssen