Een mop (boek), derde kwart 17e eeuw

Hoofdtekst

Een moeder vertelde, 's ochtens wacker geworden sijnde, de gehoorsaemheyt van Isaäc aen sijn vader Abraham tegens haer soontje van 5 à 6 jaeren oudt en vroeg of hij mede wel soo gehoorsaem soude wesen. R. 'Jae, liefste moeder.' R. 'Dat ick u voor Onsen Lieven [Heer] slachten souw?' R. 'Ja, liefste moeder, maer dan moest er oock een engel komen die 't swaert vasthiel.'

Beschrijving

Een moeder vertelde aan haar zoontje hoe gehoorzaam Isaäc was geweest toen zijn vader Abraham hem wilde slachten voor God. Ze vroeg hem of hij ook zo gehoorzaam zou zijn. Het jongetje zei van wel, maar dan moest er ook een engel komen die het zwaard tegenhield.

Derde kwart zeventiende eeuw

Abraham    Abraham