CBOEK543 - De gestolen koe

Een mop (almanak), 1859

De gestolen koe
Een boer koopt op den markt eene koe, maar drinkt zich tevens dronken. Twee soldaten zien hem, de een snijdt de koe los en loopt zelf achter den boer aan, de ander voert het beest weg. Thuis gekomen vindt de boer den soldaat, die vertelt dat hij om zijn vloeken in den koe veranderd was. Hij heeft geen geld om de schade te vergoeden en begint weer te vloeken, waarop de boer hem spoedig lossneed uit angst dat hij weer in een koe zou veranderen. De soldaat voegt zich bij zijn makker. De boer vindt op den volgenden marktdag zijn beestje terug en waarschuwt ieder het te koopen. De eigenaar kon niet van de koe afkomen en liet het Beest loopen tot het in hoogen ouderdom van zelf gestorven is omdat hij nu zeker geloofde, dat deze koe een soldaat was geweest.

Onderwerp

AT 1529 - Thief Claims to have been Transformed into a Horse    AT 1529 - Thief Claims to have been Transformed into a Horse

Beschrijving

Dronken boer wordt van zijn koe beroofd door twee soldaten. De één neemt de koe mee, de ander loopt met de boer naar huis, waar hij beweert door het vloeken van de boer in een koe te zijn veranderd. De boer laat hem gaan. Op de volgende marktdag waarschuwt de boer het dier niet te kopen, want hij gelooft dat de koe een soldaat is geweest.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

1859
uit: Knollen en Citroenen, Souvenir de Kermis 1859, Amsterdam, D. Allart, p. 13-15; wellicht uit het Fransch vertaald, zooals de andere boerden in dit boekje
Thief Claims to have been Transformed into a Horse