CBOEK544 - Het Paardenei

Een mop (almanak), 1895

Het Paardenei
In de verhalen van 'Korporaal Trim' wordt verteld van de inwoners van Plech, die zoo graag een paard zouden hebben, maar geen geld hadden om het te koopen. Een handwerksgezel, een vreemdeling, verkoopt hun een pompoen als paardenei. Op een berg in de buurt moeten de raadslieden er achtereenvolgens 24 uur op zitten broeien. Den laatsten dag meent de burgemeester er leven in te hooren en staat op en neemt het ei in zijn hand, maar een wesp steekt hem, het ei valt en rolt de berg af, de burgemeester [rent] het achterna tot in een koolenveld. Een haas schrikt op en neemt de vlucht, waarop de burgemeester denkt dat dit het veulen is, wat hij mistroostig aan zijn medeburgers gaat vertellen.

AT 1319 - Pumpkin Sold as an Ass's Egg    AT 1319 - Pumpkin Sold as an Ass's Egg

Beschrijving

De inwoners hebben geen geld om een paard te kopen, maar laten zich een pompoen als paardenei verkopen. Om beurten gaan de raadslieden er een etmaal op zitten broeden. De burgemeester is de laatste en meent er leven in te horen. Hij pakt het ei op, maar als hij door een wesp wordt gestoken laat hij het ei vallen dat wegrolt tot in een veld met kool. De burgemeester denkt dat een vluchtende haas het veulen is.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

Pumpkin Sold as an Ass's Egg