Een mop (almanak), 1881 - 1900

Hoofdtekst

Toen Koning Willem III gestorven was en bij den hemel aanklopte, vroeg Petrus: 'Wie ben je?' 'Wilem drie.' 'Wat is je beroep?' 'Koning der Nederlanden.' 'Zoo, en hoeveel veldslagen en hoeveel wonden heb je dan?' 'Geene.' 'Ga dan maar weer terug; een koning zonder wonden en veldslagen kunnen we in den hemel niet gebruiken.' Willem III ging dus weg, maar hij kwam een oud wijf tegen. Dat pakte hij beet en zette het op zijn schouders. Hij kwam weer bij Petrus. 'Hoeveel veldslagen en hoeveel wonden?' 'Veldslagen geen, maar voor de wonden: kijk maar eens in mijn nek.' Toen werd hij binnengelaten.

AT 0330* - Heaven entered by trick    AT 0330* - Heaven entered by trick

Beschrijving

Koning Willem III mag de hemel van Petrus niet in, omdat hij geen veldslagen heeft gevochten en geen wonden heeft. Willem III neemt een oud wijf op zijn nek, en laat nu zien dat hij wel wonden in zijn nek heeft. Hij wordt alsnog binnengelaten.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

eind 19e eeuw