OIRSCHOT021 - Sprookje van de steen

Een sprookje (mondeling), 1966

Sprookje van de steen

Telkens wanneer we ergens een steen zagen, die een eindje schuin uit de grond omhoog stak hoorde we vroeger het verhaaltje van de steen. Engelen waren boven aan het kaatsen, mar da moch niet van onze lieven heer; een engel heeft 't toch gedaan met stene; die viele toen naar beneje op de aarde en daar stake ze omhoog tussen de plavuizen uit.

Beschrijving

Als je vroeger een steen vond die een stukje schuin uit de grond omhoog stak, dan was die afkomstig van de hemel. De engelen wilde daar kaatsen, maar dat mocht niet van de lieve heer. Een engel heeft het toen toch gedaan en de stenen vielen naar beneden. Die stenen kwamen terecht op de aarde, schuin omhoog tussen de plavuizen.

Bron

Typoscripten van volksverhalen, opgetekend door A. van Oirschot. Met protocollen van K186-1 tot en met K186-31. 1966-1969. (Archief Meertens Instituut)