OIRSCHOT107 - Rovers

Een sage (mondeling), donderdag 16 februari 1967

Rovers

Langs de kleine steenweg is nog 'n roofmoord gepleegd. 't ging om de cente zonder mir. Daar hebbe ze 'n soldaat de nek afgesneje. Ze wete nog de mense, die 't geflikt hebbe. Da ware Anneke Geboers van de Tuut of van Mien van Kuuske, zoas ze die noemde, en d'r was een de Kort en nog intje. Da noeme ze nou nog 't moordenaarslaantje. Da meske ha de soldaat mee in 't bos gelokt en dar hebbe ze z'n hals afgesneje vor zeuventien en 'n halleve gulde. Da was 'n hollandse soldaat.

Beschrijving

Er is een roofmoord gepleegd langs de kleine Steenweg. Een meisje had de Hollandse soldaat mee het bos ingelokt. Vervolgens hebben ze met een paar personen de nek van de soldaat doorgesneden en zijn geld gestolen. Het ging om het bedrag van zeventien en een halve gulden.

Bron

Typoscripten van volksverhalen, opgetekend door A. van Oirschot. Met protocollen van K186-1 tot en met K186-31. 1966-1969. (Archief Meertens Instituut)

Anneke Geboers van de Tuut    Anneke Geboers van de Tuut

Mien van Kuske    Mien van Kuske