Een sage (e-mail), zondag 13 februari 2005

1. Polder Boerenverdriet/ Moordplaat -Brabantse Biesbosch, Werkendam
Het verhaal gaat dat een boer twee zoons had die niet best met elkaar konden opschieten. Dat deed de boer veel verdriet. Ze woonden (hoe kan het anders) in de Polder Boerenverdriet. Op een dag liep de ruzie tussen de twee zoons zo hoog op dat de een de ander met een hooivork in de rug stak. Dit alles gebeurde in de Polder Moordplaat.
De zwaargewonde man zag nog kans te vluchten maar helaas voor hem, hij stierf een polder verder. In "De Dood" dus.
Kees Rijkhoek schreef in zijn boek 'De Biesbosch kerend tij...' uit 1970 echter; "Van ruzie en strijd getuigen de namen Boerenverdriet en Kwestieus. Zij ontlenen deze naam aan de strijdvraag of een bepaald gebied als opwas, dan wel als aanwas moest worden beschouwd. Bleek het een aanwas te zijn, dan was het Staatseigendom, zo niet, dan was het eigendom van de aangrenzende polderbezitter". Een veel aannemelijkere verklaring dan de eerdere sage ."
Bron: www.biesbosch.nu Naamsverklaringen en 'De Biesbosch kerend tij'/ K. Rijkhoek, 1970.

2. Polder de Dood -Brabantse Biesbosch, Zuidwaard, Werkendam
"Voormalige landbouwpolder waar nogal wat naamsverklaringen over de ronde doen.
Een andere verklaring ligt meer voor de hand: In deze polder werd een dode koe gevonden, die door de bliksem getroffen was. Nog een verklaring is dat de naam 'De Dood' afstamt van een familienaam Dood, Doede of Dode.
Hier nog eentje: Het einde van de pijp van een eendenkooi wordt 'de dood' genoemd (hier komt overigens ook het spreekwoord 'de pijp uitgaan' vandaan). In deze polder heeft eens de grootste eendenkooi van de Brabantse Biesbosch gelegen dus deze verklaring is zeer wel mogelijk.
Tenslotte nog deze: het schijnt dat in de omgeving van het gebied een familie 'Dood', 'Dodde' of 'Doede' geleefd heeft. Misschien heeft iemand van deze familie het gebied tijdelijk gepacht."

3. Moordplaat, Brabantse Biesbosch, Werkendam
Een andere, even onwaarschijnlijke verklaring, is dat op oude kaarten deze plek ook wel Noordplaat is genoemd. De sage vertelt dat de Keizer Napoleon, die een beetje doof was, 'Moordplaat' verstond in plaats van 'Noordplaat'. Toen Napoleon deze naam vervolgens ging gebruiken deed iedereen dat voortaan maar want als Napoleon het zei, dan was dat voortaan zo."

4. Paardenkop, Brabantse Biesbosch, Zuidwaard, Werkendam
"De Paardenkop is een klein plaatje op de kop van het Gat van den Kleinen Hil, nabij de Deeneplaat. Brabantse Biesbosch, Zuidwaard.
Het verhaal gaat dat hier vroeger een paardenkop in het water werd gegooid om de vissen te lokken. Of de vangst hierdoor werkelijk zoveel groter was weten wij helaas niet."

Naamsverklaringen van polders rond Werkendam.

Ontvangen per e-mail vanuit Dordrecht.