Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

LAAN029 - Swaart Daam

Een sage (boek), 1930

Hoofdtekst

Ja, als je overdag daar langs kwam, langs het Trekpad tussen 't Kethoes en Denemarken, dan was daar een zwarte dam, een plek zwarte grond, waar niets op groeide. 't Kan heel best zijn, dat er niets op groeien kon, omdat het derriegrond was. Maar met zulk een natuurlike verklaring is de volksfantazie niet voldaan. Dat is een vervloekte plek: weest voorzichtig! Daar is een moord gebeurd; wie zegt, wat er weer gebeuren kan?
En vooral hier op deze plek waar een priester vermoord is.

Veur joaren wazzen der hier kloosters in 't laand. In Widdewierem het ter ain stoan; in Schewòl het ter ain stoan; dij ploats hait ja nòg zo. En dij doar din zoveul as de boas van was, dij wol heerschen, de haile wereld wol e bedwingen; hai gong eerlieks in oorlòg mit 'n harnas aan en 'n slagsweerd op zied, boven op peerd.
Van zulf, dou loerden ze op hom; haar ja gain mìnsk vree òf verbaarg meer.
Op 'n duuster oavend kwam e der weer langs, en dou hebben ze hom betrokken.
Mor dou 't aanderdoagsmörgens weer licht wör, dou was hom 't nait; hai was 't nòg weer ontkomen. Mor zien kammeroad, dij bie hom was, 'n priester, dij lag ter dood in 't gras, en aal 't gras op daam was swaart.

Beschrijving

Een kloosterbaas wilde de wereld veroveren. Mensen hebben hem 's nachts vermoord. Toen het licht werd, bleek het een ander te zijn: een priester.

Bron

Laan, K. ter. Groninger overleveringen. Zutphen, 1930. p. 78

Commentaar

1930

Naam Overig in Tekst

Trekpad    Trekpad   

Kethoes    Kethoes   

Widdewierem    Widdewierem   

Schewolde    Schewolde   

Schewol.    Schewol.   

Naam Locatie in Tekst

Denemarken    Denemarken   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:20