LAAN068 - Winneweer

Winneweer
De Grunnegers binnen anliek rakkers; ze konden in Stad nooit zain, dat 't laand ook wat betaikende. In òl tieden hebben ze allerdeegs de klòkken oet 'n Daam hoald, nòg nait zo zeer omdat ze zulf gainent riek wazzen, mor omdat ze nait verdroagen konden, dat 'n aander ook ain haar. 1)
Is nòg al wat aan, om mit man en macht oet zoo'n grode stad te komen, en din boas te speulen over de Damsters!
Dou hebben ze de stolen klòkken op sleden zet, en ze binnen der mit h`introkken noa Stad. Mor onderwegens sakten ze zo daip in de modder weg, dat ze nait wieder konden. 2)
Mit aal moorden en knooien kregen ze de boudel weer aan loop. Ze wazzen zo bliede, dat ze ruipen:
Wie winnen weer!

Zo is Winneweer aan 't Damsterdaip aan zien noam komen, en 't wòrdt neudeg tied dat ze de roof weerom bringen. 3)

1) Deze overlevering heeft een historise grond. Het ware verhaal is te vinden in G. V. 1895, 167, en in ,,Groningen" II, 21. Wij tekenen er bij aan:
De klokken moesten dienen, om er na het verraad van Rennenberg in 1580 kanonnen van te gieten. De Stad stal ook in Farmsum en in Midwolde bij de Leek.
2) Men gebruikte geen sleden, maar schuiten.
3) Reeds in 1595 heeft de Stad aan Appingedam de klokken teruggebracht.