LAAN072 - Schooiersraais

Schooiersraais

In òl tieden kwammen der drij schooiers tou Lòppersom oet. Ze kwammen eerst bie 'n ploatske, dat nait veul biezunders was, zoo'n spriknust.
Dat was heur te aarm en te min; ze gongen verbie. Dou kwammen ze aan de twijde ploats; doar vruigen ze wel, mor kregen ze niks; 't vòlk haar 's middoags ales schoon opeten; de schuddel was leeg.
Net zo vergong heur 't bie de daarde; ales was op. Mor bie de vaaierde belandden ze beter; doar was nòg volop, en kregen ze heur zat.
Van dij tied òf hebben dij vaaier ploatsen heur noam droagen, dij ze ja nou ook nòg hebben:
't Spriknust, Leegschuddel, Vreet op, Volhaand.
(Zie Mw. Huizenga in ,,Groningen", X, 219.)

Onderwerp

TM 2602 - Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners    TM 2602 - Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners

Beschrijving

Schooiers uit Loppersum waren op reis. Zij waren op zoek naar eten. Het eerste plaatsje was te min voor ze, het tweede had geen eten meer in de schuddel, het derde had ook geen eten meer en het vierde dorpje eindelijk wel. Vandaar de namen op volgorde: Spriknust, Leegschuddel, Vreet-op, Volhaand.

Laan, K. ter. Groninger overleveringen. Zutphen, 1930. p. 181

Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners