Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

SPORTEL003

Een sage (mondeling), woensdag 24 oktober 1962

Hoofdtekst

Tussen Noordbroek en Oostelijk Siddeburen ligt een plek dat 'rommelskerken' wordt genoemd. Volgens sommige ouden, gaat het verhaal dat de duivel op een nacht in Noordbroek de klokken heeft gestolen. Ze zijn hem op bovengenoemde plek ontvallen en in een poel verzonken. Elk jaar, zou er op de bewuste nacht op die plek gerommel zijn, omdat de klokken dan luiden.
Volgens de verteller K. Romeling heeft het ontstaan van de naam Rommelskerken met die diefstal niets te maken. Er moet op de plek die nu Rommelskerken wordt genoemd een kerk van een klooster hebben gestaan. Dit klooster is later verdwenen en op de plaats waar de kerk heeft gestaan is een boerderijtje gebouwd. Daar is de grootvader van de verteller Anthonie Romeling geboren. Hij heette toen Anthonie Klaasz[oon]. Toen in de napoleonische tijd de mensen een 'tuttel' (achternaam) moesten opgeven, is er door de mensen gezocht naar een geschikte naam. Naar aanleiding van het vroegere Roomsche klooster hebben ze er de naam Romeling van gemaakt. De naam Roomse kerk is waarschijnlijk in de streektaal verbasterd tot romelskerk of rommelskerk.
De grootvader die het boerderijtje heeft gesticht heette Klaas en zijn zoon Anthonie Klaasz.[oon] werd geboren in 1831. Diens zoon Klaus (de verteller) is geboren in 1880. Ze hebben steeds dezelfde plaats bewoond. 't Verhaal van de klokken trekt deze verteller in twijfel.

Onderwerp

TM 2601 - Hoe het dorp (de stad, heuvel, het stuk land) aan z'n naam is gekomen    TM 2601 - Hoe het dorp (de stad, heuvel, het stuk land) aan z'n naam is gekomen   

Beschrijving

Versies over de herkomst van de naam Rommelskerken en de achternaam Romeling.

Bron

Collectie Sportel, verslag , verhaal 3 (Archief Meertens Instituut)

Naam Overig in Tekst

Anthonie Romeling    Anthonie Romeling   

Anthonie Klaasz    Anthonie Klaasz   

Klaas    Klaas   

Klaus    Klaus   

Napoleontische    Napoleontische   

Roomsche    Roomsche   

Roomse    Roomse   

Naam Locatie in Tekst

Noordbroek    Noordbroek   

Siddeburen    Siddeburen   

Rommelskerken    Rommelskerken   

Plaats van Handelen

Rommelskerken    Rommelskerken   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21