KEMP171 - Van reuzen en dwergen: De Averput

DE AVERPUT.

Aan het eind van den Pas bij Bunde ligt in een weide de ,,Averput". Heel lang geleden leefde er op een van de kasteelen in de nabijheid van Bunde een woeste ridder. Met zijn vierspan van vurige, gitzwarte paarden reed hij in vliegenden galop over berg en dal, door weiden en velden, door moerassen en holle wegen. Geen bergkant was hen te steil, geen water te breed, geen moeras te diep. Zoo kwam hij eens hier aan den berg .........
Vóór hem de plotselingdalende afhang en daaronder het zuigende veen ....
Hij lachte er mee en gaf er niet om. Vloekend hitste hij zijn paarden aan en schreeuwde: ,,Vooruit! in naam van den duivel!" De dieren vlogen den berg af, over heg en struik, water en zand, greppels en bulten tot .... opeens de ruiter met zijn vierspan verdween in den bodemloozen Averput. Eenige dagen later vond men zijn lijk in de Maas.
Wat de gouden koets met de vier vurige paarden betreft, de Avermannekes hebben die nu en die kunt ge er in zien zitten, iederen nacht en iederen nacht er mee in dien put verdwijnen.

Beschrijving

Heel lang geleden leefde er in een van de kastelen bij Bunde een woeste ridder, in het bezit van een gouden koets, die getrokken werd door vier vurige, gitzwarte paarden. Een keer reed hij al vloekend een berg af en kwam toen terecht in de bodemloze Averput. Enkele dagen later vond men zijn lijk in de Maas. De gouden koets is door de Avermannekes meegenomen, die je er iedere nacht mee in de put ziet verdwijnen.

Kemp, Pierre. Limburgs Sagenboek. Gebrs van Aelst. Maastricht, 1925.

Dit verhaal is te vinden in het hoofdstuk 'Van reuzen en dwergen'.