Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

RKOMA213

Een sage (mondeling), maandag 02 oktober 2006

Hoofdtekst

Als klein kind gingen we tijdens de zomervakantie regelmatig naar de Waddeneilanden, vooral Ameland en Texel. Tijdens een rondleiding, het kan in een museum zijn geweest, of op het strand zelf, ik weet het niet meer, vertelde een gids ons het verhaal van een vrouw van het Oerd. Een zoon zou ooit zijn uitgevaren, en nooit meer zijn teruggekomen. Het schip was vergaan en de jongen, Sjoerd, was verdronken. Zijn moeder zou nog steeds met een lantaarn, waarmee ze het schip van haar zoon op de klippen had laten lopen, langs het strand lopen en roepen: Sjoerd, Sjoerd...in de wind zou je dan horen: "Oerd, Oerd". En zo komt het, dat het gebied daar 'Het Oerd' wordt genoemd.
Ik kan me herinneren dat mijn moeder vertelde dat ik het verhaal met enorm veel belangstelling aanhoorde. Ik was nog erg jong, een jaar of 5, 6...7...maar nu, twintig jaar later, herinner ik me nog dat de verteller zijn handen om zijn mond deed en hard riep: "Sjoerd.... Oerd... Oerd!"
Er was een beeld van die vrouw, en haar haren wapperden in de wind, staat me bij....of de verteller vertelde dat.

Onderwerp

TM 2803 - Misleidend licht    TM 2803 - Misleidend licht   

TM 2601 - Hoe het dorp (de stad, heuvel, het stuk land) aan z'n naam is gekomen    TM 2601 - Hoe het dorp (de stad, heuvel, het stuk land) aan z'n naam is gekomen   

Beschrijving

Het verhaal van de vrouw die met een lantaarn schepen misleidt waardoor ze vergaan, waarbij de bemanning omkomt. Onder de schepen is het schip waarop haar zoon Sjoerd vaart. Sindsdien roept ze op het strand de naam van haar zoon, die in de wind klinkt als Oerd.

Bron

Herinnering Ruben Koman

Naam Overig in Tekst

Sjoerd    Sjoerd   

Oerd    Oerd   

Waddeneiland    Waddeneiland   

Ameland    Ameland   

Texel    Texel   

Sjoerd    Sjoerd   

Naam Locatie in Tekst

Ameland    Ameland   

Waddeneiland    Waddeneiland   

Oerd    Oerd   

Texel    Texel   

Plaats van Handelen

Ameland    Ameland   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21