Een sage (mondeling), maandag 11 maart 1963

Hoofdtekst

Mien bruier har 'n kameroad, dei veur tied 'n Duutse vrund had har. Dei Duutsker was sneuveld in 70/71. Nou lopt mien bruier 'n keer mit zien kameroad in Berlien. Zai lopen 'n bakkerskarre veurbie mit 'n widde schimmel d'r veur. Zai binnen karre net veurbie, den begunt 't peerd te frensken (=hinniken) en zèg:“Goiedag.”
Verbaasd blieven ze stoan.
“Joa,” zèg 't peerd, “ik zai wel, wel 't is.”
“Kenst doe proaten?” vroagen ze.
“Ja,” zègt 't peerd, “ik bin seldoat west. En ik zag doadelk, da's doe 't wast. En nou bin 'k peerd worden.”
't Was de gesneuvelde seldoat.
Mien oom leufde zukke dingen.

Onderwerp

SINSAG 0433 - Im Kampf Getöteter als Wiedergänger.    SINSAG 0433 - Im Kampf Getöteter als Wiedergänger.

Beschrijving

Broer had een kameraad die vroeger een Duitse vriend had gehad. Die Duitser was in de oorlog van 1870-1871 gesneuveld. Broer en vriend passeren in Berlijn een bakkerskar met een witte schimmel er voor. Het paard begint te hinniken en zegt goedendag. Als ze verbaasd blijven staan zegt het paard dat hij soldaat is geweest en meteen zag wie het was. Het paard was de gesneuvelde soldaat. Oom van de verteller geloofde deze verhalen.

Im Kampf Getöteter als Wiedergänger

Duutse    Duutse