Een sage (mondeling), maandag 05 juli 1965

Mien schoonvoader dainde indertied bie de boer. Trouwens, wat zoln aarbaiderskinder anders.
Boer zien aine zeun was spoukkieker. t Was n vrijgezelle vent. s Nachts luip de jong asmis bie de weg of in t veld, want den mos hai wat zain. n Ongeluk of liekstoaties. Zo komp e op n nacht weer bie hoes en zeg teegn mien schoonvoader: "Ik bin noar Veenhoezn west; doar zag k n begravvenis moar ik begriep dr niks van. Veur de woagn luipn n zwaart en n wit peerd."
In hail Veenhoezn was gain wit peerd.
Nou mout ik dit dr nog eevn bie verteln. Ain dode mog nooit hoald worden, allaind moar wegbrocht. Bieveurbeeld:
x x x xxxxxx
hoes 1 - - - hoes 2 - - - hoes 3 - - - - - - - - - - - - -> kerkhof

As dr in hoes 2 n dode was, mog t peerd van buurman hoes 3 nait bruukt worn, dat was n liek h o a l n ten opzichte van t kerkhof. Buurman hoes 1 zien peerd mog dus wel veur de woagn, dei b r o c h d e de dode noar t kerkhof.
Er kwam n staarfgeval. t Was winter en slim glad, gain peerd kon op de pootn blievn. Zodounde is dr n peerd laind van vouerman die t zien op schaarp stoan har. En dat was n widde.
t Was joarn loater. Boer zien jong zeg teegn zien voader: "Hier gebeurt wat, ik heb liekwoagn op dele stoan zain." "Wel was t?" zee zien oal heer. De jong har dat nait zain kund.
Moar hai was et zulf, want eevn loater is e nog vrij jonk overleden.
Kiek, dizze dingen binnen mie verteld deur betrouwboare mensn en den zeg ik dat er vrouger toch meer beston den teegnswoordig.

Onderwerp

SINSAG 0482 - Das weisse Pferd vor dem Leichenwagen gesehen    SINSAG 0482 - Das weisse Pferd vor dem Leichenwagen gesehen

Beschrijving

Vrijgezelle zoon van boer waar schoonvader knecht was, was spookkijker. 's Nachts was hij op pad, dan moest hij een ongeluk of lijkstaties zien. Eens vertelde hij schoonvader dat hij bij een begrafenis een wagen had gezien met een wit en zwart paard. In dat dorp was helemaal geen wit paard. gebruik was dat een dode nooit gehaald mocht worden, maar altijd naar het kerkhof gebracht moest worden. In een winter moest een wit paard geleend worden van een voerman omdat dat paard op scherp stond.
Jaren later zegt de zoon dat hij de lijkwagen op de deel heeft zien staan, hij wist alleen niet voor wie. Hij bleek het zelf te zijn.
Verteller zegt dat deze verhalen hem door betrouwbare mensen zijn verteld, waardoor aangenomen mag worden dat er vroeger meer bestond.

5 juli 1965
Das weisse Pferd vor dem Leichenwagen gesehen. Beim Begräbnis steht, entgegen der Sitte, nur ein Schimmel zur Verfügung.

Veenhoezn    Veenhoezn

Veenhuizen    Veenhuizen