Een sage (mondeling), dinsdag 09 januari 2007

Hoofdtekst

MR: Ik zat in groep 1 en een vriend van mij die zat in groep 2. En ik heb ook nog [een] broer en die was toen twaalf. En toen zaten we een keertje alleen in de kamer en mijn broer kwam er aan en die zei: "Wil je een verhaal horen?" Toen zeiden we: "Ja". Toen is 'ie bij ons gaan zitten en toen heeft 'ie verteld van: "Er leven spoken om je heen". En je kan ze ook oproepen met behulp van de tafel en allemaal kaarsjes, van een bekende die overleden is of, eh, die je niet onbekend is, maar je weet wel dat 'ie overleden is...zoiets. En dan moet je een kaars midden in de tafel zetten...op de tafel..steek je die aan, doe je de lichten uit en dan gaat die mee wil doen [....] beste vriendin, of beste vriend...dan gaat 'ie ook op de stoel zitten waar de kaartjes zitten...op jouw naam...elke kaartje heeft de naam van die en van die. Dan moet je je handen vasthouden en elkaars handen en ogen dichtdoen...een van de vijf en drie, kan ook, die alles heeft gepland, die moet de spook oproepen: "Spook ben je daar? Hoor je mij? Kom naar me toe, laat een teken horen." Dan kan je voelen of kan je horen dat het spook er is...een glas op tafel zetten. Als het glas kapot gaat dan is er [een] spook. Of, de raam open doen en er is geen wind, dat er dan opeens keiharde wind door de kamer heen slaat. Dan heb je een soort van teken van dat er een spook is.

RK: Dat heb je ook gedaan dan?

MR: Niet echt. Want m'n moeder zei van: Je kan er een soort van beetje gek [van] in je hoofd worden, je kan er heel ziek van worden als je er in gelooft. Als je steeds steeds elke keer opnieuw gaat doen van spookoproeping dan kan je ook hele rare gevoelens...dan kan je van, na ja, bijvoorbeeld dat je denkt van: "Hier is een spook", en dat je opeens verzint in je eigen hoofd, en dat weet je niet eens dat je verzint dat er een spook is of zo. Dus ik heb [het] nooit gedaan.

TM 6057 - Glaasje draaien    TM 6057 - Glaasje draaien

Beschrijving

Het broertje van de vertelster vertelt over het oproepen van geesten. Moeder zegt dat je er gek van kunt worden.

Letterlijk afschrift van DAT-opname. Optekening op basisschool (CBS) De Bron.

MR: Marije Rodemond