Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

WEV013004

Een sage (mondeling), zaterdag 28 mei 1966

Hoofdtekst

Er was es n maal n muller, waar de knechtn dood gungen. Zeuvn had ie had; boovn in de meuln sturvn ze. In t leste kon ie dr gienend meer kriegn. Tot er n jongkeerl kwam, die et aandurfde. Ie zee teegn de muller: “Ik blief de hiele nacht boovn in de meuln; maar ie maggen morgn niet veur zeuvn uur bie mie komen.”
Dat gung aan. De nei-e knecht blift s nachts in de meuln. En ja heur, om twaalf uur komp er n zwaarte katte aanstapn en giet bie hum zitn. Nou had de knecht een pot met hiete eulie metnomen.
Ie dekt de katte de pot met eulie op de kop, zodat die dr tussen uut knipt. De andere dag giet de muller na zeuvn uur naar boovn om te zien, of dizze knecht ook dood is. Maar nee heur, daar stiet ie en vertelt wat er veurvaln is.
Diezulfde murgn gung de buurvrouw met de kop in t verband naar de dokter; sie was de katte west en de hekse.
Maar sie hef nooit meer iene kwoad doan.

Onderwerp

SINSAG 0622 - Die verzauberte Mühle (Brauerei)    SINSAG 0622 - Die verzauberte Mühle (Brauerei)   

Beschrijving

Zeven knechten van een molenaar waren boven in de molen doodgegaan. Nieuwe knecht is niet bang, zegt de molenaar de volgende morgen niet voor zeven uur te komen kijken. Knecht neemt een pan hete olie mee, waarmee hij de zwarte kat die om twaalf uur naar boven komt, overgiet. De volgende morgen gaat de buurvrouw met een verband om het hoofd naar de dokter. Zij is de kat en de heks, maar heeft niemand meer kwaad gedaan.

Bron

Collectie Wever, verslag 130, verhaal 4 (Archief Meertens Instituut)

Commentaar

28 mei 1966
Die verzauberte Mühle. Neuer Knecht verwundet Hexe in Tiergestalt. Die Nachbarin ist verwundet

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21