Een sage (mondeling), zaterdag 14 mei 1966

Hoofdtekst

In de venen ston vrogger ain stille knippe. Die stonden er een hiele hoop, want de mensn drunken verschrikkelijk veule.
Maar wat ik zegn wol, dizze knippe is op n dag verschwonden en op dat stee kon ie later n kolk vinden.
Boovn t water van de kolk zag men altied n lichien branden en er wazzen ook goenend, die asmis n kop boovn de kolk uut steekn zaggen. Gien wonder dat veule mensn niet te dichte bie die kolk kwamen. Andern verteln weer, dat ze vuurpieln zien hadden, die umhoog spootn.
Noe was dr ies n jongkerel, die beweerde, dat ie niet bange was. Iemand zee toen, dat ie dan maar naar de kolk gaan mos en zeggen: “Kom er maar uut.”
De vent nam et aan; ie ree dr op n peerd naar toe.
n Endjen van de kolk af, stapt ie van t peerd en lop dan met de rugge naar t water gekeerd er op af.
Dan rop ie hard: “Kom er maar uut”.
Uut de kolk komp dan een stem, die zegt: “Ik moet nog aan een schoen nevelen en aan de ander knevelen en dan kom ik je na.”
De vent schruk zuk kepot en runde naar t peerd, sprong er op en ree zo hard as ie kun naar huus.
Ie was net de baanderdeur binnen, toen knetterde t achter hum, een vuurpiele schoot umhoog en de achtermure barstte uut mekaar.
Zeg nou ies: is dat duvelswaark of niet?

Beschrijving

Op de plek van een plotseling verdwenen stille kroeg is later een kolk te vinden. Bij de kolk ziet men lichtjes branden, sommigen zien een hoofd uit het water steken, anderen zien vuurpijlen omhoog schieten. Een jongen die bij de kolk roept dat het er maar uit moet komen en als antwoord krijgt dat het nog wat af moet maken, maakt dan dat hij thuis komt. Hij is net binnen als het achter hem knettert en de achtermuur barst.

14 mei 1966
Opmerking: Onderstaande verhalen [verslag 131, verhalen 1-6] komen uit het veengebied van zuid-oost Drente; het bijgeloof heeft er welig getierd blijkbaar en men is er nog niet vrij van. (F.W.)

Andere Begegnungen mit dem Teufel