Een sage (mondeling), zaterdag 14 mei 1966

Hoofdtekst

Heksn kun man ook leern. Was n keerl dichte bie de grenze, die dat doen kon. Zo wazzen er twei jonges, die dat ook van hum leerden. Toen ze t konden, wilden ze naar zien wienkelder toe. Nou hadden ze leerd, dat ze dan zeggen moestn: “Over bos en stroek.” Ze vergistn zuk en zeden: “Deur bos en stroek”.
En toen begunden ze te loopn; deur de bossen, dat heur de kop opreet aan de takn. Sie binnen toen van t heksen geneezn.

SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste    SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste

Beschrijving

Ook mannen kunnen leren heksen. Twee jongens die het geleerd hadden willen naar de wijnkelder van hun leermeester. Doordat ze niet de goede toverspreuk uitspreken, moeten ze eindeloos door de bossen lopen. Ze zijn toen opgehouden met heksen.

14 mei 1966
Opmerking: Onderstaande verhalen [verslag 131, verhalen 1-6] komen uit het veengebied van zuid-oost Drente; het bijgeloof heeft er welig getierd blijkbaar en men is er nog niet vrij van. (F.W.)

Andere Hexenkünste