Een sage (mondeling), zaterdag 11 juni 1966

n Poar vroulu binnen ook es vreselk schrokn onderweg.
t Was al loat en mien voar gung op huus of.
Toun luipn door drei vroulu mit de appelsienekörven.*
t Wazn Jantje Kip, Haarmke Snoef en schele Maarchie.
Inains begonnen ze haard te giern; de “rogge-mouers” zatn achter heur heer. Mien voader bleef stoan en zee: “Holt joe moar vaaste bie de moaze van t peerd; griep de steert.”
De vroulu greepn t peerd vaaste; de appelsienekörfkes bungelden op de rugge. Peerd klaude dr van deur en zo ontluipn ze de rogge-mouders.

Beschrijving

Vrouwen menen dat de roggemoeders hen achtervolgen. Man op paard laat ze het paard bij de manen en de staart vasthouden waardoor ze aan de roggemoeders kunnen ontkomen.

11 juni 1966
* In Muntendam woonden vroeger veel kooplieden; de vrouwen leurden met sinaasappels, vis en rode kool enz.(F.W.).
N.B.: Roggemouders moeten kleine wezens geweest zijn. Ze hielden zich schuil in de roggevelden en achtervolgden plotseling de voorbijgangers; n soort duivel, heks of spook dus. De verteller wist niet precies wat voor gevaarlijke wezens het waren. Bij navraag was het antwoord: “Roggemouers binnen roggemouers”. In elk geval deden ze kwaad. (F.W.)
Andere Erlebnisse; unbeschreibbare Spukerscheinungen

Jantje Kip    Jantje Kip