Een sage (mondeling), maandag 08 augustus 1966

Mevr. N.: “Kenst mooi proatn jong, moar ik leuf dr aan. Mien grootmoeke hef nog meer beleefd.
Zai lag op n nacht op berre en door heurt ze ain de ledder op loopn; t heurt net of hai n schubbe achter zok aansleept.
Op beune lag koorn en hai begunde door wat van in n zak te schepn. Dou gung e mit de zakvol noar doale de ledder weer of. Grootmoe is dr kold van worn.
En nou moust heurn, wat er n poar weekn loater veur vuil.
In de buurte was n oal mens overleden; nou was t vrouger de gewoonte, dat dr den stoetn bakt wurn op de dag van de begravvenis. Op dei dag heurde grootmoeke t zulfde geluud weer en nou was t echt. Knecht van de boer, woor zai ook dainde, gung mit de schubbe noar boovn en schepde rogge in de zak; door gong hai mit noar de meuln, woor t buuld wur.
Is dat nou veurbeduudsel of nait? Grootmoe loog zokse dingen nait.”
Naber: “Joa mens, doe komst uut Onstwedde en doar harn ze zowat. As n hond hoelt, den wil e noar n teve tou, anders niks.
En woorom zugt nou den gain mens meer wat?”

SINSAG 0486    SINSAG 0486

Beschrijving

Vrouw hoort 's nacht iemand naar de zolder gaan, daar koren in een zak scheppen, naar beneden gaan. Een paar weken later hoort ze na het overlijden van iemand uit de buurt hetzelfde geluid toen de knecht rogge in een zak deed. Dat was bestemd om het brood voor de begrafenis van te bakken.

8 augustus 1966
Uit zulke gesprekken blijkt, dat sommige mensen sterk aan die oude vertelsels geloven, terwijl anderen de schouders ophalen.- F.W.
Andere Todesvorzeichen

N.    N.