Een sage (mondeling), woensdag 28 september 1966

Er stun een husien in Oosterveld. (N.B.: Niet ver van Emmen.).
Want ie zugt iemand loopn.
In huus vragt ie aan zien oale voa: “Liepn ie net nog buutn?”
Nee, de olle heer was er niet uut west.
Dat was toch roar, toch had ie iene zien en volk kwam er ja hoast niet in die onbewoonde wereld.
n Paar daagn later is de man in de schure aan t wark; en daar giet iets wits aan hum veurbie. Ie schrikt er van. t Was gien mense.
Zol dat dezulfde west weezn as op die avend? Ie denkt van wel.
Gelukkig, ie wis in Rütenbrock (Dld.) een vrouw wonen, die hum over zuks soort zaakn meer verteln kon en misschien ook wel n middeltien geevn um van dat gespook of te komen.
Zo zeg ie-e dan op n dag: “Wie hier is, volge mij.”
En dan giet ie op pad noar Rütenbrock.
Met de grenze had ie niks te maakn toen. Ie springt dus over n sloot, dan is ie gauwer bie dat wief.
Ie behuuft niks te zegn, want sie begunt al: “Zo, bint ie daor; man sie is dr nog nich; doe bist gewiss over de groaben sprongen? Koom man es weer over n poar doagn, dan wet ik meer.”
De kerel weer vot en drei doagn loater is ie opnei bie t wievien. “So”, zeg ze, “nôn is sie hier west; sie kon ja nich over de groaben springen en doarum is sie n poar doagn loater komen as doe. Man ik wet et nôn. Sie mus nog vief mark aan de aarmen betoaln en dat heb ik veur mekoar moakt. Nôn komp sie nich weer.”
De geest is er nooit meer west. De man, dei mie dat vertelde, log er niet om; ie hef mie t al wel zes keer verteld, iedere keer t zulfde; zie je, as ze t liegn, dan doen ze er vake wat bie. Maar dizze man zegt etzulfde verhoal en doarom zel t wel zo weezn ook. Mien vrouw wet t ook wel. (De vrouw beaamde het, dat het de waarheid was en plaats heeft gehad indertijd. F.W.).

Beschrijving

Er stond een huisje in Oosterveld. Vóor het huisje groeide een vlierstruik. Zekere avond komt de man thuis en denkt: “Loopt daar iemand voor mijn huis langs?”
Want hij zag iemand lopen.
In huis vraagt hij zijn oude vader: “Liep je net nog buiten?” Nee, de oude heer was niet buiten geweest.
Dat was toch raar, toch had hij iemand gezien en er kwam bijna geen volk in die onbewoonde wereld.
Enige dagen daarna is de man in de schuur aan het werk en daar gaat iets wits aan hem voorbij. Hij schrikt ervan. Het was geen mens.
Zal dat dezelfde zijn geweest als op die avond? Hij denkt van wel.
Gelukkig, hij wist in Rütenbrock (Dld.) een vrouw te wonen, die hem over dergelijke zaken meer kon vertellen en misschien ook wel een middeltje kon geven om van dat spoken te worden verlost. Zo zegt hij dan op zekere dag: “Wie hier is, volge mij.” En dan gaat hij op weg naar Rütenbrock. Met de grens had hij toen niets te maken. Hij springt dus over een sloot, dan is hij vlugger bij die vrouw.
Hij hoeft niets te zeggen, want zij begint al: “Zo, ben je daar; maar zij is er nog niet; je bent zeker over de ‘sloot’ gesprongen? Kom over een paar dagen maar eens terug, dan weet ik meer.”
De man weer weg en drie dagen later is hij opnieuw bij het vrouwtje. “Zo”, zegt ze, “nu is ze hier geweest; ze kon niet over de ‘sloot’ springen en daarom is ze een paar dagen later gekomen dan jij. Maar ik weet het nu. Zij moest nog vijf mark aan de armen betalen en dat heb ik geregeld. Nu komt ze niet meer.” De geest is er nooit meer geweest. De man, die me dat vertelde, loog er niet om, hij heeft het mij wel zes keer verteld, elke keer hetzelfde; begrijp je, wanneer ze het verzinnen, dan doen ze er vaak wat bij. Maar deze man doet hetzelfde verhaal en daarom zal het ook wel zo zijn. Mijn vrouw weet het ook wel. (De vrouw beaamde het, dat het de waarheid was en destijds heeft plaatsgevonden. F.W.).

Die versäumte Wallfahrt (Messe, Gabe)

Rütenbrock    Rütenbrock