Een sage (mondeling), vrijdag 28 mei 1965

Hoofdtekst

Weet u, dat de hunebedden hier naar Drente gesleept zijn door sterke reuzen? Ze hadden de stenen in het “vessie-buussien.”
Soms verloren ze er een, zonder dat de reuzen het merkten.
Ellert en Brammert zijn ook van die reuzen geweest. Het waren broers, die o.a. stenen in de karresporen legden. U moet weten, dat de boeren van Sleen, Erm, Diphoorn, Dalen enzovoort hun koren naar Assen moesten brengen omdat daar alleen wat te verdienen viel. In lange rijen trokken de boeren achter elkaar aan.
Als dan de voorste wagen op de stenen stootte, kwamen alle boeren helpen de stenen op te ruimen en ondertussen stalen de reuzen de andere wagens leeg

Beschrijving

De stenen voor de hunebedden zijn door reuzen in hun vestzak naar Drente gebracht. Soms verloren ze zonder het te merken een steen. De broers Ellert en Brammert zijn ook van die reuzen geweest. Zij legden o.a. stenen in karresporen, gebruikt door boeren die hun koren met wagens naar Assen brachten. Als de voorste boerenwagen van een lange rij op de stenen stootte, hielpen alle boeren de stenen op te ruimen. De reuzen stalen ondertussen de andere wagens leeg.

Ellert    Ellert

Brammert    Brammert