Een sage (mondeling), donderdag 12 april 2007

RK: Het vrouwtje van Stavoren, hebben ze dat u wel eens verteld?
HO: Ohja, dat hebben ze wel eens verteld, maar hoe zat dat nou ook alweer? Jaa, dat heb ik wel gehoord, want ja mijn tante woonde in Lemmer.
[de vrouw van de verteller wordt erbij geroepen]
VV: Ja, ik heb dat vroeger wel gehoord ja. Zij was toen zo boos, ze was naar de West geweest en toen kwamen ze met graan terug. Ja ik zou niet precies meer weten hoe het gaat hoor, maar of dat nou niet goed genoeg geweest is, en dat er ja, slecht graan tussen gezeten heeft. En toen had ze gezegd van eh, toen pakte ze een ring van haar vinger, en toen had ze gezegd, ik gooi die ring in zee, en ja, als...
HO: Ohja, en wie 'm terugvindt ofzo?
VV: Ja, nou zij zei dan voor haar gevoel van nou daar komt toch niks van terug. En toen was er iemand, of toen kreeg ze een vis, die werd dan schoongemaakt en dat bleek dat daar die ring in zat.
RK: Maar wat zei u nou naar de West?
VV: Ja, de schepen, die VOC-schepen.

AT 0736A - The Ring of Polycrates    AT 0736A - The Ring of Polycrates

ATU 0736A    ATU 0736A

Beschrijving

Het vrouwtje van Stavoren was boos omdat er slecht graan uit de West kwam. Ze pakte de ring van haar vinger en gooide hem in zee. Ze kreeg een vis, die werd voor haar schoongemaakt, en daar zat de ring in.

Letterlijk afschrift van mp3-opname.

HO: Henk Opheikens; RK: Ruben Koman; VV: Vrouw van de verteller (anoniem)