Een sage (mondeling), zaterdag 22 december 1962

Ik weet ook een geschiedenis over ’t kaartspel. Het moet ergens gebeurd zijn.
Een kaartspeler stuurt de schoppenboer de kamer uit en zegt dan tegen een medespeler: “Straks komt de kaart terug met een liter drank; jij pakt de fles aan.”
Wanneer deze laatste dat niet zou doen, dan was dat niet best voor degene, die schoppenboer had laten weggaan.
Welnu, ’n poosje later komt de kaart er weer in met de fles. De aangewezen persoon opent de fles, schenkt er een glas vol uit en gooit dat over zijn hoofd weg naar achteren.
De rest is voor de spelers.

Beschrijving

Een kaartspeler stuurt de schoppenboer de kamer uit en zegt dan tegen een medespeler dat als de kaart terugkomt met een liter drank die de fles moet aanpakken. Als hij dat niet doet zal het slecht aflopen met degene die schoppenboer had laten weggaan. Als de kaart met de fles terugkomt, opent de aangewezen persoon de fles, schenkt er een glas vol uit en gooit dat over zijn hoofd weg naar achteren.
De rest van de fles is voor de spelers.