BLECOURTNB0468 - 7. Helmond

Een mop (boek), 1799

Hoofdtekst

5. 'Men verhaalt, dat Keizer Karel V eens op dit stadhuis een kannetjen bier eischte, de waard gaf het hem over, doch hield het hand vatschel zelf vast, daaröp belaste de keizer, dat hij eene kan met twee ooren zou brengen, dit geschiede, doch de stomme hemel van een waard hieldze vast met zijne beiden handen, zoodat de keizer ze niet konde aanvatten, daaröp gaf hij een bevel, van hier altijd kannen met drie ooren te hebben, of dat anders ieder een de vrijheid zou hebben, om dezelve in stukken te smijten.'
(Hanewinckel, I, 70)
(zie ook R.d.H. XV, 85 vlg.)

Beschrijving

Keizer Karel krijgt een kan bier, maar de waard houdt het oor vast. De keizer eist daarop een kan met twee oren, maar de waard houdt die kan met beide handen vast, zodat de keizer ook deze kan niet kan aanpakken. De keizer beveelt nu dat alle kannen drie oren moeten hebben.

Willem de Blécourt. Volksverhalen uit Noord Brabant. Utrecht [etc.]: Het Spectrum, 1980. p. 224

1799
7 Spot en venijn. Aantekeningen over Noordbrabantse plaatsen en ingezetenen. Provincie Noord-Brabant

Keizer Karel V    Keizer Karel V

Helmond    Helmond