BLECOURTNB0503 - 7. Knechsel

Een mop (boek), 1972

Hoofdtekst

2a. Als het te Knechsel slecht weer is, zet men de toren in de schuur. In de oude kerk, die zeer klein was, kon men, zo werd er spottend gezegd, de pastoor op het altaar vanuit de ingang der kerk met een boonstaak bereiken!
(Id.) [C. Rijken]

2b. Kerk en toren zijn in Knechsel zo laag als een boerenhuis, zodat men de klok niet opmerkt. De wijzers worden verzet met een bonenstaak. Wie dus vraag hoe laat het is, beledigt heel Knechsel.
(Sinn. 1934: 161)

Beschrijving

Bij slecht weer wordt de toren in de schuur gezet; in de kleine kerk kan men de vanuit de ingang de pastoor op het altaar met een bonestaak aanraken; kerk en toren zijn zo laag als een boerderij; de wijzers worden verzet met een bonenstaak.

Willem de Blécourt. Volksverhalen uit Noord Brabant. Utrecht [etc.]: Het Spectrum, 1980. p. 230

1972 & 1934
7 Spot en venijn. Aantekeningen over Noordbrabantse plaatsen en ingezetenen. Provincie Noord-Brabant

Knechsel    Knechsel

Knegsel    Knegsel