BLECOURTNB0525 - 7. Made

Een mop (boek), 1926

Hoofdtekst

2. Ze zijn daar erg dom. Een boer zei eens tot zijn zoon: 'Als ge raadt hoeveel appelen ik in mijn handen heb, krijgt ge ze alle bei.'
Een andere boer kreeg zijn dochter thuis. Ze had een ongelukje gehad. Toen zei die boer, op den verleider doelende: 'Ha! die schoft! dat had hij eens bij mij moeten doen!'
(Id.) [= H.J.M. Kunst]

3. Twee boeren van Made waren eens naar de schouwburg in Breda gegaan; 't begon met een stukske muziek en dat vonden ze al bijster mooi, maar toen ging opeens het scherm op en twee menschen kwamen het toneel opgewandeld en begonnen te spreken.
'Kom jong,' zei de een, 'die hebben wat met mekaar te bepraten. Dat is niks voor ons.' En ze stonden op en gingen naar de Mei terug.
(Sinn. 1934: 138)

Voorbeelden van domheid.

Willem de Blécourt. Volksverhalen uit Noord Brabant. Utrecht [etc.]: Het Spectrum, 1980. p. 233

1926 & 1934
7 Spot en venijn. Aantekeningen over Noordbrabantse plaatsen en ingezetenen. Provincie Noord-Brabant

Mei    Mei

Made    Made