GENDT377 - Been spookt rond

Een sage (mondeling), vrijdag 23 januari 1970

Hoofdtekst

Ze zèie vroeger wel, Opte Hoedieks”, een stuk diek bé’j de Wieringenhoek, doar liep vroeger soaves duk ’n been. Aanders niks as één been. En da liep doar mar wa rond. Soms was er ok nog ’n klein lichje op ’t been. Da was nog griezeliger. De minse waren er bar bang vur. Ze zèie wel tege de kiender: “Kom soaves nie te loat thuus, aj over de Hoedieks mot. Want dan kum ou ’t been misschien tege. En dan schrik jouw eige half dood.

Na alle jaren van onderzoek hoorde ik ’t bovenstaande voor ’t eerst. Nadere informaties leerden me, dat maar zeer weinigen (de oude vertellers incluis) dit verhaal kennen. M.i. alleen maar enkele mensen, die in de Wieringenhoek wonen of gewoond hebben. Verscheidene mensen, die ik er naar vroeg, hadden er nooit van gehoord.

Beschrijving

Vroeger liep er ergens op een dijk een been rond. Alleen een been, met niks eraan vast. Soms zat er een klein lichtje op het been, dan was het nog griezeliger. Mensen waren er bang voor; ze waarschuwden ook hun kinderen dat ze niet te laat thuis moesten komen.

Andere Erlebnisse; unbeschreibbare Spukerscheinungen.

Hoedieks    Hoedieks