SdeVos42

Een sage (mondeling), donderdag 04 september 2003

Hoofdtekst

Vroeger dan had je iederêên slachte een varke en sommige boere een koei met z'n viere mar een varreke ging altijd de kuip in want je mos vroeger zurrege voor wintervoorraod. Je mot niet dinke da je vroeger in de winter wat kope kon hoor. Mar as nou dat varreke nou geslacht mos worre, dat deeje ze as de vrouw of dochters niet ongesteld waere want anders bleef dat niet goed. Ik het altijd gedocht : 'Dat bestaot niet want anders deugt er hillemaol niks !'. En ik werkte op de kaobelfebriek toen was ik al 35, 36 jaer toen was er nog een jonge vint en die gloofde dat nog joh ! Ik zee : 'Man in de slaogerij staon d'r toch ok vrouwe vlees te verkope'. Hij zee : 'Ik mot marge toch naer d'n dokter dan zak 't 's vraoge'. Nou dien dokter zee wel : 'Das bijgeloof'.

Beschrijving

Vroeger werd er nooit een varken geslacht als een vrouw ongesteld was, anders zou het vlees bederven.

Mondelinge optekening, bandopname, privébezit Stephan de Vos