Een sage (mondeling), zaterdag 15 juni 1968

1. Weerkomen.
Nou hurn ie door nait meer van, moar in mien jonge joaren pruiten de olle mensn over aine, dei dr weer luip.
En as de ain hom zain har bie duustern, den n ander vanzulf ook. Slechte mensen of gounend, dei noaloatn harn schulden of beloftn in t lieke tekriegn, kwamen weer.
Mien buurman zee: “Zol mien moeke t west hebben; ik zol heur wel es zain wiln, as ze nog wat goud te moakn het, den zel ik dat opknapn.” Hai het meermoaln op boetn rond zwaarfd, moar t mens nooit zain.
t Proatje gong ook, dat de Dünerheer dr luip. Dünerheer was n rieke Duutser west, dei hail wat stukn grond opkoft har langs de grenze. Hai zol doorbie op gemaine menaier aan grond komen weezn en zo luip hai dr dus ook weer bie de nacht om zien gewaitn tot rust te kriegn.
Verschaiden ollere mensen hebben hom zain.
Wazzen ook slimmerds, dei al misbruuk muikn van t geleuf van t volk. Zo woonde oal Sienke hier. Zai verstond de kunst om dei geestn, dei om de huzen zwaarfden, weg te kriegn. Zai vruig dan n rieksdoalder van t volk en veurdat bedrag brochde zei ze vot.

SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.    SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.

Beschrijving

Slechte mensen, zij die schulden of beloften niet nagekomen waren, kwamen terug om hun rust te vinden. Daaronder zou Dünerheer, een rijke Duitser die op een gemene manier grond had gekocht, zijn. Een slimme vrouw bracht voor een rijksdaalder de geesten die om de huizen zwierven weg.

Andere Tote spuken

Dünerheer    Dünerheer