Een sage (mondeling), dinsdag 21 augustus 1962

Hoofdtekst

In 'n huis tegenover de paters in Weert werd op kerstnacht gekaart. Men waarschuwde om op te houden wegens de heilige nacht. Een der bezoekers was niet bang; hij kon de duivel binnen laten komen. De anderen stemden daarmee in. De man van de zwarte kunst ging lezen en de duivel kwam binnen terwijl er nog 3 duivels voor de deur bleven staan. Ieder had schrik en om de duivel weer te verdrijven moest de lezer alles weer teruglezen. Toen verdwenen de duivels. De mannen hebben het bij een pater gebiecht, die verklaarde dat ze van geluk konden spreken, want had de lezer niet goed teruggelezen, dan waren ze allen in de macht van de duivel gebleven.

Beschrijving

In een huis tegenover de paters in Weert werd op kerstnacht gekaart. Men waarschuwde om op te houden wegens de heilige nacht. Een der bezoekers was niet bang; hij kon de duivel binnen laten komen. De anderen stemden daarmee in. De man van de zwarte kunst ging lezen en de duivel kwam binnen terwijl er nog drie duivels voor de deur bleven staan. Ieder had schrik en om de duivel weer te verdrijven moest de lezer alles weer teruglezen. Toen verdwenen de duivels. De mannen hebben het bij een pater gebiecht, die verklaarde dat ze van geluk konden spreken, want had de lezer niet goed teruggelezen, dan waren ze allen in de macht van de duivel gebleven.

Collectie Kusters (Archief Meertens Instituut), verslag 15, verhaal 27.

21-08-1962
Teufel (in Tiergestalt) erschreckt Sünder (Fluchende, Holzdiebe, Sonntagsschänder oder Spötter) & AT 0325*, Apprentice and Ghost

Weert    Weert