Een sage (mondeling), dinsdag 21 augustus 1962

Hoofdtekst

Op den tolheuvel woonde 'n boer, met 'n knecht die door de duivel bezeten was. Om zich in 'n weerwolf te kunnen veranderen had de knecht 'n band nodig, die hij natuurlijk altijd droeg. 'n Keer echter had hij die band neergelegd op 'n eikenstruik. De boer wist dat en stuurde z'n knecht naar 'n werk waarvoor hij 3 dagen ver van de boerderij zou zijn. Na het heengaan van de knecht stookte de boer zijn bakoven en gooide de bewuste band erin om hem te verbranden. Ogenblikkelijk stond de knecht toen voor de deur, probeerde de band nog te redden, maar dat lukt niet meer. De knecht herademde verlicht en was blij want hij voelde zich nu verlost van de duivel.

Onderwerp

SINSAG 0824 - Die verbrannte Haut (Gurt, Halsband)    SINSAG 0824 - Die verbrannte Haut (Gurt, Halsband)

Beschrijving

Op de Tolheuvel woonde een boer, met een knecht die door de duivel bezeten was. Toen de boer een keer de band zag liggen die de knecht nodig had om zich in een weerwolf te kunnen veranderen stuurde hij de knecht naar een werk ver weg. De boer stookte zijn bakoven om de band te verbranden. Op dat moment stond de knecht voor de deur en probeerde tevergeefs de band nog te redden. De knecht haalde opgelucht adem. Hij voelde zich nu verlost van de duivel.

Collectie Kusters (Archief Meertens Instituut), verslag 16, verhaal 1.

Die verbrannte Haut (Gurt, Halsband)