RKOMAEGYPTE039

Een mop (mondeling), dinsdag 31 juli 2007

RO: Ja, ik ken er nog één. Dat gaat over een Belg, een Nederlander en een Duitser. Die werkten samen ergens. Nou, ik denk op de bouw. En ’s middags gaan ze hun boterham opeten. ‘Hè bah,’ zei die Duitser. ‘Heb ik weer worst tussen m’n brood, daar heb ik zo’n hekel aan. Als ik morgen weer worst tussen m’n brood heb, dan spring ik hier naar beneden, is het afgelopen.’ Nou, de Nederlander maakt ook z’n brood…’Getsiederrie, heb ik weer kaas op m’n brood. Ik doe het ook. Als ik morgen weer kaas op m’n brood heb, dan ga ik eh…spring ik naar beneden.’ En die Belg, maakt z’n boterham open: jam. [vertelster imiteert Vlaams] ‘Hé getsiederrie, als ik morgen weer jam heb, ga ik ook springen.’ Volgende dag. Die Duitser maakt z’n brood open. Heeft worst tussen z’n brood. Hij springt naar beneden en hij is dood. De Nederlander maakt z’n brood open. Hij heeft kaas. Springt ook, is dood, en de Belg heeft natuurlijk jam. Springt ook. Worden die drie mannen begraven en na de begrafenis zegt de Nederlandse vrouw: ‘Als ik had geweten dat-ie geen kaas op z’n brood lustte, dan hadie wat anders gekregen.’ Nou, dat vond die Duitse mevrouw ook. ‘Ja,’ zei die Belgische mevrouw, [vertelster imiteert Vlaams] ‘Sjefke smeerde altijd z’n eigen brood.’ [omstanders lachen]

Beschrijving

Een Belg, een Nederlander en een Duitser krijgen een boterham met respectievelijk jam, kaas en worst. Zij delen mee dat, als ze de volgende dag weer hetzelfde beleg krijgen, ze naar beneden zullen springen. De volgende dag krijgen ze hetzelfde broodbeleg. De drie mannen springen naar beneden en sterven. Op de begrafenis zeggen de Nederlandse en Duitse weduwen dat ze het spijtig vinden dat hun mannen nooit iets over het broodbeleg hebben gezegd; ze hadden er dan iets anders op gedaan. De Belgische weduwe zegt dat Sjefke altijd zelf z'n brood smeerde.

Bron

Letterlijk afschrift van mp3-opname op de cruiseboot de Crown Jewel in de haven van Luxor, Egypte, na een 'galabia'-verkleedfeest.

31 juli 2007
I.v.m. de buitengewone locatie van de optekening is aan het verhaal het kloekkenummer gekoppeld van de woonplaats van de vertelster, Groningen.

Sjefke    Sjefke

Belg    Belg