FRANKE030 - Het Zwarte huis te Zierikzee

Het Zwarte Huis te Zierikzee

Er zijn ten alle tijden menschen geweest die het met den duivel hielden; die hun ziel aan den duivel verkocht hadden en die dus de zwarte kunst verstonden.
Ook te Zierikzee leefde in vroeger dagen zoo'n man.
Hij woonde in het Zwarte Huis.
Hu! het Zwarte Huis!
De muren van dat huis waren gekoolteerd, de luiken zwart geverfd, alles was zwart aan dat huis, zwart, zwart, zwart. En altijd bleef het gesloten. Geen luik werd er ooit van de ramen weggenomen; geen raam werd er ooit geopend om de frissche zeelucht binnen te laten.
Stijfdicht bleef dat geheimzinnige Zwarte Huis.
De menschen meden het. Schuw ging men er voorbij. Je kon niet weten, hij kon er eens uitkomen.
En soms gebeurde dat.
Soms, in donkere nachten, als de wind akelig huilde en als de golven verbolgen tegen de kademuur klotsten, gebeurde het dat hij naar buiten kwam.
Hij, de man die de zwarte kunst verstond.
Dan piepte en knarste de groote zware zwarte eikenhouten deur in zijn verroeste hengsels en de man trad naar buiten.
Wat deed hij op zijn nachtelijke wandelingen? Wat zoch hij langs de kademuur waartegen het water wild opklotste; waar het schuim bij groote lillende vlokken overheen woei, waar de storm en de zee een heksenfeest vierden? Wat deed de man uit het Zwarte huis op die geheimzinnige wandelingen?
Niemand wist het. Niemand kon het zeggen maar men fluisterde dat hij dan de zwarte kunst uitoefende. Dat hij dan met Joost, met den duivel, zijn samenkomsten had.
De geheimzinnige man is reeds lang tot zijn vaderen verzameld, maar de herinnering aan het Zwarte Huis, het huis waarin hij woonde, is nog altijd levendig.

Beschrijving

In vroeger dagen leefde in Zierikzee een man die zijn ziel aan de duivel verkocht had. Hij woonde in het Zwarte Huis. Alles zat er altijd potdicht en de man kwam een enkele keer buiten. Meestal in stormachtige donkere nachten.

Legenden langs de Noordzee/ S. Franke. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie, 1934, p. 62-63.

Zwarte Huis    Zwarte Huis